Overwinteren in Stockholm

Nu de dagen langzaam weer langer worden en de nachten korter, wordt het weer eens tijd voor een blogbericht. Hoe is het gesteld met het mooiste zeilbootje van de wereld (en haar bemanning)?

Warme voeten

Giramondo, Jasper en ik wonen tegenwoordig in een tent. Supergezellig, zo met zijn drieen kamperen in de stad. De tent plaatsten we in november, na het vallen van de eerste sneeuw, om de boot warm en droog te houden. De meeste mensen plaatsen hier tenten over hun boten. Sommigen maken er echt werk van, met houden frames, ramen en deuren; een huis over een huis.

Onze ongeisoleerde Franse boot is duidelijk niet gemaakt voor temperaturen rond het vriespunt. Ook hebben we redelijk wat condens aan boord. Als het dan een paar dagen vriest staat het ijs in de kastjes. Het is tof om een ijskast aan boord te hebben maar het moet niet gekker worden.

We zijn er achter gekomen dat het beter is om twee elektrische kachels op een lage stand te laten branden dan één op volle toeren. Eentje staat vooraan in de boot, eentje achteraan. Elektriciteit is gelukkig niet zo duur in Zweden dus kunnen we één van de kacheltjes permanent laten branden zonder failliet te gaan. We installeerden in de herfst ook een dieselkachel, maar die blijft tot nu toe ongebruikt vanwege de tent en de hoge dieselprijzen, maar onderweg zal deze nog wel van pas komen (het is ook gewoon een mooi ding en we konden er niet aan weerstaan).

img_5928

Wat ook enorm geholpen heeft is het ABBA-tapijt. Dat is een dik, fluoricerend tapijt dat we van het ABBA museum gekregen hebben (ok, het is niet fluoricerend maar het is wel super warm aan de voeten). Bedankt, Björn Ulvaeus!

Tot nu toe valt de winter in Stockholm eigenlijk wel mee. Soms vriest het, soms dooit het, soms ligt er dagen sneeuw, dan weer niets. De winters verschillen hier nogal en net als in Nederland en Belgie was het vroeger veel kouder. Maar de winterpiek moet nog komen. Sommige mensen beweren dat het dit jaar een strenge winter zal worden omdat het deze zomer zo warm was, een logica die ik toch niet helemaal volg. In ieder geval zijn we voorbereid moest het water rondom ons bevriezen. Dan plaatsen we een dompelpomp bij de kiel, die het water rondom het schip zal verhinderen dicht te vriezen.

Vuurwerk

Stockholm is op zijn mooist als er sneeuw ligt. Dat maakt de donkere dagen zo veel lichter. Hoewel het hier dankzij de feestdagen aan lichtjes niet ontbreekt. Ook met nieuwjaar werd hier vollop vuurwerk afgestoken.

img_5539

Onze Nederlandse buren Nout en Jolanda nodigden ons uit om oudejaar bij hen te vieren. Om 24u demonstreerde Nout ons al zijn oude vuurpijlen en schoten we zelf een paar patronen af van een lightflarepistool dat we vorig jaar gekocht hadden. Goed dat we het ding eens konden testen. Hopelijk hoeven we het ook dit jaar niet te gebruiken en schieten we volgend jaar weer voor het plezier oude pijlen af, waar dat ook mag wezen.

Het nieuwe jaar werd anders wel stevig ingezet met storm Alfrida. Tienduizenden Zweden kwamen dagenlang zonder stroom te zitten (nog steeds). Wij kwamen er met de schrik van af. Niemand in de jachthaven heeft die nacht een oog dicht gedaan. Onze buurvrouw vertelde de volgende dag dat ze haar zwemvest had bovengehaald, voor wanneer de steiger zou afbreken (iets waarmee wij al ervaring hebben). Er is gelukkig geen steiger afgebroken die nacht, maar de volgende dag stonden ze wel helemaal krom.

Verder komen we de donkere dagen makkelijk door. Lezen, wandelen met Tess (de hond van de havenmeester), trompet spelen (nieuwe hobby Jasper), samen met de Zweedse buren dromen over verre reizen… Na twee weken vakantie, waaronder een weekje famillie en vrienden bezocht te hebben in Belgie en Nederland, begon ik vandaag weer te werken in het restaurant waar ik sinds twee maanden werk. Jasper werkt momenteel in de jachthaven in ruil voor liggeld in afwachting van een ander baantje.

2 thoughts on “Overwinteren in Stockholm”

  1. Ik wil ook zo’n Zweedse winter! Op een boot in een tent met een abba-kleed en kacheltjes. Wat ziet het er knus uit. Zo komen jullie de winter wel door. Klinkt gezellig ook, met die mede-zeilers daar in de haven. En gelukkig is die alfrida-ellende jullie bespaard gebleven. Het was fijn jullie weer even te zien. Blijf warm. Lfs

  2. zo dicht bij de natuur staan is vaak heel indrukwekkend hé!Goed om te horen dat jullie het goed doen!wel gek om te horen over sneeuw terwijl wij hier uit onze broek zweten 😊 xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published.