Oversteek naar Noorwegen

Zondag 1 juli komen we aan in Mandal, na zes dagen en vijf nachten op zee. Het was een prachtige tocht met een kalme zee, veel zon en genoeg wind. We hebben exact 499 mijl gevaren. Dat is ongeveer 200 mijl meer dan een rechtstreekse koers naar Noorwegen, maar door een week lang noordelijke wind moesten we extra mijlen maken. Totaal geen probleem, vonden wij. Een week lang zeilden we hoog aan de wind, experimenteerden we met de zeilen (waaronder een extra zeiltje op de kotterstag), lazen we boeken, deden we dutjes, aten we heerlijke maaltijden uit blik en namen we foto’s. Hier een impressie:

 

Zuid Noorwegen is heel anders dan de westkust. Het mooie weer zal er waarschijnlijk voor iets tussen zitten maar het landschap lijkt hier veel lieflijker en zachter. Schijn bedriegt echter, je moet hier goed op de kaart kijken voor ondiepe rotsen in het water. Het uitzonderlijk goede weer brengt de vakantiesfeer ten top; overal zien we mensen in vakantiehuisjes en op het water. Speedboten racen hier op en af, sommigen met zo’n frequentie dat je je afvraagt of ze misschien een eigen olieboorplatform bezitten.

Met de visvangst gaat het ook goed. Op twee dagen vingen we al meer vis dan heel vorig jaar, wat niet al te moeilijk is. De komende dagen blijft het erg warm met weinig wind, van zeilen zal er dus niet veel komen. Dat geeft ook niet, voorlopig zitten we hier goed, traag rondscharrelend langs de Noorse zuidkust.

 

Mandal. Een klein stadje met mooie huisjes en een strand.

 

 

 

(haha)                         IMG_1955

 

 

Ankerplaats Skjernøy. Mooie plek met veel vakantiehuisjes, rotsen en kleine strandjes. Goede plek om te snorkelen.

 

 

 

Skottevika. Waar we een vrouw ontmoeten die ons vertelt dat ze op 14 juli 1987 haar vingertopje verloor op het eiland achter ons. Tijdens een stormachtige nacht lag ze daar met haar boot, haar vinger geraakte gekneld tussen een rots en een landvast. Ze kwam speciaal langs met haar zoon en een ipad om een foto te maken. “The island is a part of me, has a part of me”. De worstjes op de bbq smaakten er niet minder om.

 

 

 

5 thoughts on “Oversteek naar Noorwegen”

 1. Een lange zit maar wat een prachtige tocht. Leuk om jullie in actie te zien. En weer van die beeldschone plekjes! Geniet ervan. lfs

 2. Wij vinden jullie enorme kanjers en avonturiers , zo lang op zee, lijkt mij toch heel spannend !
  Maar jullie doen het gewoon. Het prachtige weer doet jullie goed zo te zien , ik moest goed kijken Sanne of jij het wel echt was !! Ha, ha.
  By the way, op onze steiger zag ik aan jullie kant vlak voor ons vertrek twee erg lange dunne stangen, waarschijnlijk van jullie boot ?
  Heeft dat nog waarde, of ben je die misschien vergeten Jasper ?

  wij wensen jullie nog een hele mooie tijd,
  groetjes Tineke & Geert

  1. Dag Geert en Tineke, bedankt voor jullie bericht! De dunne stangen lagen er al voordat wij er kwamen, geen idee van wie ze zijn. Zijn jullie nu ook met vakantie? Als jullie ooit de oversteek willen wagen (zo ver is het niet hoor!) dan is zuid Noorwegen echt een aanrader. De Tiger zou hier mooi staan denken wij!

   Vele groeten en geniet van deze mooie zomer!
   Groetjes Sanne en Jasper

Leave a Reply

Your email address will not be published.