Valse start

Het leven van een zeiler kan soms best verwarrend zijn. Het ene moment
steven je met volle snelheid op je doel af, het andere moment kabbel je plots terug in de tegenovergestelde richting. Het overkwam ons vrijdagavond.

Om 13:30u vertrekken we met de stroom mee uit Texel richting zee. Het weer ziet er goed uit, wij hebben er zin in. De wind blijkt iets meer dan voorspeld (6 a 7 beaufort ipv 4) maar daardoor maken we een enorme vaart. We kruisen hoog aan de wind voorbij Texel. Voor wat meer comfort en een rustige nacht mindert Jasper het oppervlak van het grootzeil met een dubbel rif. Desondanks vliegen we nog steeds met 8 a 9 knopen vooruit. En dan plots een enorme scheur. Ons grootzeil scheurt van het achterlijk tot het midden van het zeil.

Het is 22u. We bevinden ons ter hoogte van Terschelling, wat voor de korte zeiltijd al een heel eind is, maar ten opzichte van ons doel nog maar een klein stukje. De wind staat gunstig om terug richting Texel te zeilen. Het wordt al snel duidelijk dat dit de beste optie is. Het grootzeil wordt opgebonden en met de genua, voor de wind, rollen we terug richting Texel. We besluiten om de boot in Den Helder te leggen, waar we goedkoper kunnen liggen en de kans op een nieuw zeil of een zeilmaker groter is dan in Texel.

Het wordt een lange nacht en het voelt echt rot om het hele eind terug te zeilen, maar we zijn blij met onze beslissing. We leggen onze boot in de marinehaven waar de havenmeester ons meteen aan het nummer van een zeilmaker helpt. Twee uur later staan we samen te kijken naar het gescheurde zeil dat er als een verdrietige zakdoek bijligt. De man gaat het op zijn vrije zondag repareren, maandag hebben we het terug.

Ondertussen kunnen we ons wel vermaken in Den Helder. We kijken met grote ogen naar de reusachtige schepen die hier binnenvaren en brengen een bezoek aan het Marinemuseum. Morgen hebben we ons zeil terug en weten we meer, ook over wat het weer nog zal doen. Ons doel blijft nog steeds Noorwegen, maar we hebben nu besloten om eerst Helgoland aan te varen om terug wat vertrouwen op te bouwen en om daar alles nog eens goed na te kijken.

Groetjes, Sanne en Jasper

Alles nog in orde.

Zeeslag spelen in de marinehaven.

Het Marinemuseum: Beginnen met het hoogtepunt: de duikboot.

IMG_8406
Iedereen moet al eens een zeiltje repareren.

IMG_8407IMG_8408

Marine-art.

Een mijnenveger met een verhaal: op 6 maart 1942 ontsnapt deze van de Japanse bezetting in Nederlands-Indie naar Australië door zich te vermommen als eiland.

Tot daar waren we al gevaren…

7 thoughts on “Valse start”

  1. Komt goed he! Geniet ervan met volle teugen!!
    Ik ga de 15e Juli naar Terschelling (wel gewoon met de veerboot)

  2. Ach, wat een zielig zeil. Wat een nacht! Goed opgelost, een toffe zeilmaker ook en een onverwacht dagje uit in Den Helder. Geen moment verveling op zo’n reis! Even bijkomen maar en op naar Helgoland.

  3. He Sanne en Jasper, super jullie blog! Stom van die scheur in het zeil, maar goed dat jullie beslist hebben om terug te varen. Hopelijk ondertussen weer en route!! x

  4. Ineke jouw Tante uit Duitsland. Lese mit begeisterung euere Reiseberichte. Bin gespannt wie es weiter geht und wünsche allzeit gute Fahrt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.